v 22, 27 juli 2010



Nu är bebisen c:a 19 cm från huvud till stjärt och väger omkring 470-575 gram. Kroppen fortsätter att utvecklas dag för dag och de inre organen specialiserar sig på sina funktioner. Fostrets lever producerar enzymer och ansvarar för nedbrytning av bilirubin, ett ämne som bildas när röda blodkroppar bryts ned.

 

Eftersom livslängden för röda blodkroppar är kortare hos foster än hos vuxna människor bildas mer bilirubin hos foster än hos vuxna. Bilirubin går från fostret genom moderkakan till ditt blodomlopp där din liver hjälper till att bryta ned bilirubinet. Efter förlossningen kan bebisen uppvisa tecken på gulsot till följd av höga halter av bilirubin som den nyfödda levern ännu inte kan effektivt bryta ned. Detta uttrycker sig som en gulartad ton på huden och ögonvitorna. Detta tillstånd räknas inte som allvarlig och behandlas ibland med ljusterapi då ultraviolett ljus hjälper till att bryta ned bilirubin.

Bebisens sinnen utvecklas snabbt och tack vare en komplett uppsättning neuroner i hjärnan kan nu omgivningen och den egna kroppen utforskas, främst med hjälp av känseln. Känslen är ett av de första sinnena som utvecklas och bebisen kan röra sitt ansikte eller känna armar och ben.

I äggstockarna hos flickor finns redan alla de primitiva ägg bildade som hon kommer ha under hela sitt liv, och livmodern är fullt utvecklad.

Du

Övre delen av livmodern befinner sig nu c:a 2 cm ovanför naveln och du känner dig sannolikt ganska tillfreds och bekväm med graviditeten. Magen är ännu inte så stor att den blir ett irritationsmoment i de dagliga rutinerna, och du kan förmodligen sitta och böja dig utan alltför mycket svårigheter.

Om du under tidigare veckor lidit av illamående så finns det en god chans att det har gått över vid det här laget.

Din blodvolym har ökat för att fylla behovet av ökad syresättning och näringstransport till fostret. Det mesta av ökningen är blodplasma vilket leder till en utspädning av de röda blodkropparna, något som kan leda till fysiologisk anemi, eller blodbrist. Måttet på denna utspädning av blodet kallas hematocrit och når sitt lägsta värde omkring den här perioden, efter vilken den ökade produktionen av röda blodkroppar börjar komma ikapp.

Det kan vara en god ide att låta läkare eller barnmorska kontrollera att du inte utvecklat en allvarlig blodbrist.


Lill tösen <3

Sen 2 kvällar tillbaka när man tar det riktigt lugnt och ligger still så har våran lilla tös börjat sparka så man känner hennes sparkar utifrån =)
Sådan fascinerad känsla det var och man har svårt somna pga glädjen att hon sparkar, bla det bästa man kan vara med om när man är gravid =)
Om 2 dagar har man varit gravid i 22 veckor så veckorna minskar en efter en :D
Längtar verkligen tills våran lilla skapelse kommer ut..


v 21 20 juli 2010



Kroppen: I takt med att du blir tyngre kan du också få fler graviditetskrämpor, som till exempel vadkramper, främst på nätterna. Benen kan svullna under dagarna. Svullnaden kan minska om du använder stödstrumpor som bland annat finns på apoteket. De sista veckorna har brösten kanske börjat förändras, mjölkkörtlar har mognat och blodkärlen i huden på brösten har blivit tydligare. Det kan också komma lite vätska från brösten, särskilt om du är omföderska.

Barnet:
Från och med vecka 22 kallas det lilla livet barn istället för foster, även om den medicinska termen fortfarande är foster. Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser. Mängden fostervatten är ungefär 600 milliliter.


Din graviditet startade Ons 24 feb 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 10 mar 2010 (ägglossningen).

Du är på dag 149 av 280. (53,2%).

 
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 1 full dag (v21+1).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden)
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tis 30 nov 2010
Du har 131 dagar kvar till beräknad förlossning.

Barnmorska besök nr 1 =)

Fick sällskap av älskling till besöket vilket kändes kul bla för det var första gången vi skulle få höra Linneas hjärta slå =) Den slog på riktigt bra och starkt pga hon var väldigt aktiv det mesta av tiden så det var bara ngn liten sekund hon var lugn, hennes hjärtslag låg på 147 =)
Det var sådan fantastisk känsla få höra det, riktigt tårögd blev man och älskling blev väldigt glad han med och vi båda tyckte det var spännande som attans :)
Proverna man tagit såg väldigt bra ut och fick moderskapsintyg som jag ska skicka in dom närmsta dagarna..


tävling


Jag tävlar om en klänning från MyKidoo. Tävlingen finns på Pattis blogg (http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.15113619)


v 20, 13 juli 2010



Bebisen

Grattis! Du är nu halvvägs genom graviditeten. Det har gått 18 veckor sedan befruktningen och din bebis är nu 14-16 cm från huvud till stjärt och väger c:a 250 gram, ungefär som en stor chokladkaka.

Bebisens hud börjar nu bli tjockare och körtlar under huden börjar utsöndra ett vaxliknande ämne som kallas vernix. Detta ämne kommer att täcka din bebis hud och skydda den mot fostervattnet under resten av graviditeten. Lanugohåret på bebisens kropp hjälper till att fixera den skyddande vernixen.

Huvudhår och tånaglar börjar växa på det här stadiet, liksom hår på överläppen och i ögonbryn.

Du

Din midja har sannolikt vuxit och är inte lägre synlig. Livmodern har fortsatt växa upp i magen och kan nu kännas i höjd med navlen. Den växande bebisen och livmodern trycker din buk utåt och genom återstoden av graviditeten kommer den att fortsätta trycka på dina lungor, mage och njurar. Detta kan göra att du lättare blir andfådd, behöver kissa oftare och inte kan äta lika mycket, samt orsaka förstoppning.

Det ökade trycket kan också göra att din navel tryck ut och blir som en liten kula iställer för ett hål. Många får också bristningar i huden på magen då den töjs ut i snabb takt. Detta gäller också bukmuskularturen som dras isär och stäcks ut, och blir därmed något försvagad. Man brukar därför rekommendera gravida kvinnor att inte belasta bukmusklerna i onödan.


v 19, 6 juli 2010

Bebisen

Din bebis är denna veckan 13-15 cm och väger ungefär 200 gram. Vid förlossningen väger den vanligtvis 15 gånger mer, så den kommer lägga en hel del på hullet framöver.

En av de mest fascinerande sakerna med fostrets utveckling är hjärnan. Hjärnan är ett av de första organen som bildas de första veckorna och dess abnorma storlek i förhållade till resten av kroppen under den första delen av utvecklingen visar dess stora betydelse. I vecka 19 har muskler i hela kroppen kopplats ihop med hjärnan via nervtrådar och kan därmed kontrolleras medvetet av bebisen!

Öronen står ut från huvudet, och i munnen börjar de första groddarna till barnets permanenta tänder dyka upp. Armar och ben har nu korrekt relativ storlek i förhållande till kroppen och fötterna är hela 2,5 cm långa!

Du

Många kvinnor kan känna livmodern 2-3 cm under navlen och om du ser din profil i speglen kan du verkligen se hur din kropp har förändrats. Det är inte ovanligt att vid det här laget ha gått upp 5-6 kg. Av detta svarar beisen för c:a 200 gram, moderkakan 170 gram och fostervattnet ungefär 310 gram.

Vidare har dina bröst ökat i vikt med 170 gram vardera och livmodern med ytterligare 300 gram!

Det är viktigt att komma ihåg att viktökningen skiljer sig mellan olika kvinnor och det finns ingen anledning till panik om du gått upp lite mer eller mindre än genomsnittet.

Viktökningen kommer förmodligen att påverka din hållning och din sömn.


jahopp

Idag vaknade man vid 9 och svarade på pojkvännens konstiga sms men har inte fått något svar, sen blev det upp och äta frukost och sen åkte vi och hämtade upp bror och lämnade han hem och sen hämtade mamma från tåget, åkte förbi och släppte ut katterna under dagen och så..
Sen blev det förbi affärn innan vi kom hem och har inte gjort så mkt sen dess..
Blir bara lugn dag för inte direkt toppen väder ute och blir tänka mkt om närmsta framtiden om hur man ska göra ifall allt faller..

Vad är det som hänt med dig, du var helt annorlunda igår och kom inte ens ihåg vad du frågat och vad du fått för svar, kunde knappt prata med dig under hela dagen..
Är det något som hänt och vad har du gjort, förstår inte varför du blev som du blev för att man inte var pratglad när du ringde sist pga att man var trött som attans och nästan sov, varför skrev du så, du vet hur mycket jag sett fram emot allt som vi ska göra och som kommer hända, den lilla påverkas ju av allt fast den är bara 18½ vecka, vad har hänt med den lycka och glädje vi hade


18 veckor 30 juni 2010, 2 veckor så har man gått halvvägs =)

 

 

Barnet

Nu syns naglar, hår och ögonbryn.

Vikt 280 gram.

Mamma

Du ökar med ungefär ett halvt kilo i veckan, men det är olika från kvinna till kvinna. Magen börjar märkas tydligt nu. Kom ihåg att äta rätt och röra på dig. Promenader är jättebra motion. Du vill kanske läsa mer om graviditeter, förlossningar och hur det är att bli mamma. Här har vi samlat många artiklar om olika saker som rör graviditeten men det finns också en mängd böcker, tidningar och andra internetsidor om graviditet och förlossning.

Pappa/partner

De senaste åren har det börjat skrivas en hel del även för män. Böcker och artiklar tar upp hur det är att vara med om graviditet och förlossning, och hur det är att bli pappa. Det bästa sättet för dig att få veta mer är kanske att prata med kompisar och vänner. Pappaskapet engagerar och de flesta pratar gärna om sina erfarenheter. Det finns vissa saker du inte kan läsa dig till.

Förutom all information och kunskap ni får under träffarna kan föräldragrupperna även vara utmärkta mötesplatser för blivande vänner. Ni kan träffas och stötta varandra under föräldraledigheten och i många andra sammanhang.

I föräldragrupperna får ni veta hur förlossningar kan gå till, förlossningens olika faser, olika typer av smärtlindring och vad du som partner kan göra. Ni får möjlighet att ställa alla era frågor. Ta tillfället i akt och prata med andra par om hur de tänker inför förlossningen.

Hos barnmorskan/kontroller

Föräldrakurser

Mellan 20:e och 30:e graviditetsveckan startar vanligtvis föräldrautbildningen. Träffarna kan ordnas på olika sätt, antingen i mindre grupper eller i stor grupp med föreläsning i aula. Man pratar om graviditeten och tränar inför förlossningen.

En del har bara kurser för förstföderskor och deras partner, men ibland finns speciella kurser för föräldrar som väntar sitt andra eller tredje barn. Kurserna brukar vara populära så anmäl er i tid. Hör med din barnmorska. 


6 dagar kvar :P

Idag blev det upp vid nio eftersom la mig sent igår efter allt pratande och visade även baby kläder jag fått :)
Blev läsa babes godmorgon sms och sen upp och fixa frukost och snart ska jag avnjuta en vanilj latte :)
Tror jag börjar bli förkyld för är snuvig och igår lät man konstig när jag pratade i tele med älskling och han tyckte det med men vill verkligen inte bli sjuk nu, åker ju ner till göteborg om 1 vecka så vill vara helt frisk..
Idag blir det rensa lite i flyttlådorna och städa lite också nu när det ser grått och tråkigt ut så skulle inte förvåna mig om det blir regn..

Stort tack Anilia för dom fina baby kläderna =)



RSS 2.0