upptaderat

Mag bilder finns nu på graviditetsvecko inläggen: v 29, v30 och v 31 =)


v 31 <3 28 september 2010



Din barnmorska gör vid varje undersökning en bedömning av barnets tillväxttakt och lyssnar på dess hjärta. På vissa håll görs en ultraljudsundersökning den här veckan. Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12cm ovanför din navel.

Barnet är nu ca 29 cm från huvud till stjärt och väger omkring 2 kg. Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. Kuvös behövs bland annat för att underhudsfettet ännu inte är utvecklat. Nu fungerar barnets fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet. Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa. Barnet sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt.

Vill du vinna bra prylar och få bra erbjudande,
gå gärna mer i vår gravidklubb. Nya utlottningar varje månad.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent.
Mer info om Profylax får du här

Vill du redan nu börja titta på barnkläder hittar du lite annorlunda och roliga kläder på
barnkläder branschregister.

 
 

 


Födelsedagsfirande =)

Idag vaknade man runt 6 tiden av att älskling var vaken :)
Satt och pratade en stund innan jag blev hungrig och gjorde gröt, vid halv 7 så vaknade Kian ocg hans mamma Nicole..
Han var så pigg och pratglad, busade lite med honom innan han även lyckades väcka sin pappa så var alla vakna..
Sen efter att han ätit frukost gick jag ut till
lekparken med honom och sen gick vi en promenad för han verkade trött men han lurades bara :P
Blev in igen och sen dess har man ätit lunch, busat med kian och gjort klart älsklings tårta :)
Runt 15 tiden så kommer gästerna så ska vi fira älskling =)



Idag får vi besök =)

Idag väckte min käraste mig lagom efter att han gått upp vid 05.30, blev upp och prata lite om dagen och så..
Älskling hjälpte mig plocka bort sängkläderna från sängen och lägga dom i tvätten och sen var det dags för honom röra sig till jobbet..
Blev yoghurt och macka till frukost med en glas oboy, jisses vad gott det var, har inte druckit oboy på flera år :p
Idag blir det dammsuga, moppa golvet, sätta på nya sängkläder mm för senare idag så kommer Jonny, Nicole och Kian på besök :)
Bla för vi ska fira älskling som fyller 26 på måndag så kommer en hel del folk imorgon..
Kommer umgås med dom hela helgen och sen på söndag så blir det ikea med mamma, styvpappa och lillebror, ska handla det sista till lill tösen och mamma och styvpappa ska handla ny säng mm


Barnmorska besök 21 september 2010

Besöket gick riktigt bra och fick svar på alla mina frågor så nu kan man även känna sig lugn ang SGB:n :)
Linnea var lite retsam för hon hade lagt sig så man inte hörde hennes hjärtljud först men sen när bm kollade vid vänster sida så hörde vi och hon vaknade verkligen till och busade för fullt i magen så hjärtljudet hördes högt så barnmorskan var till och med tvungen sänka volymen :D 

Linneas hjärtljud var : 135

Mitt blodtryck: 100/50

Blodsockret: 4.5


v 30, 21 september 2010



Kanske börjar du bli något glömsk. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får barnet tillräckligt med syre.

Barnet är ca 28 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 1,8 kg. Generellt har barnets kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt. Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt. Lungorna är det organ som blir färdigt sist. Barnets ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Barnet stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

Har du och din partner bestämt er för att förbereda er noga inför förlossningen så är profylaxkurs en bra förberedelse. Genom att förbereda er fysiskt och mentalt inför er förlossning ökar er känsla av trygghet och kontroll och ni bäddar för en fin förlossning. Har ni inte bokat er ännu är det inte för sent. Mer info om Profylax får du här.

Titta gärna i vår avdelning med lite speciella produkter för gravida och föräldrar Nyttigt & Roligt, här kan hitta lite annorlunda produkter. Vissa väldigt nyttiga och vissa mest roliga


v 29, 14 september 2010



Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten. Mer information om föräldrapenning och ledighet hittar du på våra sidor om föräldraförsäkring.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Vill du ta ett once in a lifetime-foto är det nu hög tid. Läs mer om Lina och Linda som skapar bilderna med professionell makeup och upplevelserna med det lilla extra i Stockholm.

Föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning. Ansök online för smidigare ansökan. Läs mer om Försäkringskassan här

Undrar du vad som händer om du blir täppt i näsa eller förkyld? Se gärna våra faktaavsnitt om Mammas mat & hälsa, där vi bl a har info om förkylning förkylning / snuva och värk / huvudvärk. Vi har även mycket mer info bland våra faktaavsnitt!

Börjar du fundera över amning och vad som kan hända, läs mer på våra sidor om amning där vi har mycket information om amning.


<3

Min graviditet - BF Tis 30 nov 2010

Din graviditet startade Ons 24 feb 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 10 mar 2010 (ägglossningen).

Du är på dag 208 av 280. (74,3%).

 
Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 4 fulla dagar (v29+4).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 30 nov 2010
Du har 72 dagar kvar till beräknad förlossning

Söndag

Igår vaknade man upp hemma hos mamma, var där sen fredagen för min kära mor kom hem från cypern, jisses vad brun hon var :D
Hon hade köpt riktigt fina presenter till oss alla och vi är så otroligt tacksam för allt, ursöta handdukar och converse skor köpte hon till Linnea =)
Blev höra hur dom haft det och varmt hade dom haft, fick se riktigt fina bilder därifrån :D
Var på stan med mamma och bror och handlade lite och fikade, träffade på lillasyster Emma med sin mamma, syster och kompis, hon hade köpt nya leggins fast hon har så mkt kläder som inte får plats :D
Sen blev det hemåt igen till mamma och hon hjälpte mig färga håret, riktigt mörktbrunt och fint blev det, precis som jag ville ha det =)
Sen blev det packa ihop allt och åka hemåt till tungelsta, blev kolla på vänner tills jag la mig.. 

Vaknade först vid 5.30 av att älsklings alarm ringde och kunde inte somna om på ett tag, men tillslut lyckades jag och sov till 9.40 =)
Idag blir det gå och rösta efter ha äntligen kunnat hittat ngt som verkar bra så hoppas dom håller det nu, försöka få med pojkvännen också om han kan slita sig från spelet mm
Annars blir det nog städa lite och njuta av söndagen för det är ju inte direkt toppen väder ute och inte varmt heller, lägga Linneas nya kläder i lådan och sånt

Imorgon ska jag och älskling på FUB kurs, ser verkligen fram emot det :D
Dessutom är det mycket nyttig information man får så man känner mer förbered ang förlossningen och så =)


Fredag =)

Idag vaknade man vid 8 efter en skön sömn med nga vaknanden under natten, blev fixa frukost för var lagom hungrig..
Har kollat på jerry springer och läst lite bloggar och kollat runt på internet och ska strax kolla cheaters på tv400..
Blir väl äta lunch och sen röra sig till södertälje och hälsa på för mamma kommer hem från cypern som hon varit 1 vecka i med sin brukare och hans vän med assistenter, ska bli så kul få se hur brun hon blivit för förra året var mamma rejält brun =)
Ska bli kul få höra hur dom haft det och förhoppningsvis få se lite bilder =)
Ska prata lite med mamma om prov svaret jag fick av läkarn på mvc

Namn nappar



Har beställt sådana nappar som det kommer stå Linnea på =)


Tidig uppgång

Idag vaknade man vid 5.28 för var toa nödig och sen la jag mig och 2 min efter så ringde älsklings alarm och han steg upp, kände att jag inte var så trött längre så gick upp och myste med älskling tills han gick :(
Gjorde frukost och kollade en stund på tv och satt vid datorn och efter ngn timme så somnade jag om och sov runt 2 tim innan jag klev upp..
Ringde barnmorskan men kom till telefonsvararen så lämnade meddelande, blev äta korv med bröd till lunch och sen åkte jag in till handen och hämtade baby boxen och på bussen hem
hem så ringde barnmorskan så pratade lite med henne om det urin provet jag lämnade sist visade och hon gav glada besked så kan vara lugn att min lilla tös inte kommer bli påverkad av streptokockerna jag har, men kommer få antibiotika behandling under hela förlossningen..
Kom hem och kollade vad det var i baby boxen och det man fick var blöjhink, baby bubbel bath, 2 par blöjor, tvätt servetter och lite broshyrer och kuponger mm..
Ska strax lägga mig och kolla vänner för har ond foglossning, haft det sen igår men har inte velat släppt..
När babe kommer hem så blir det äta korvsoppa till middag och sen blir det ta det lugnt för babe lär vara slut efter jobbet


=)

Idag låg man och drog sig ett tag i sängen till runt halv 9 för det var så otroligt skönt ligga kvar under det mjuka sköna täcket :P
Blev upp sen och äta frukost och har suttit en stund vid datorn och fixat lite saker och snart ska jag börja städa när man har chansen och ingen är ivägen så man kan ta det i sin egna takt så inte foglossningen blir värre idag..
Sen vid 14 tiden så ska jag på föräldrar träff för första gången och träffa andra unga blivande föräldrar/ föräldrar, ska bli riktigt kul men mest längtar jag till föräldrar kursen nästa måndag som jag och älskling ska gå på =)
Efter det lär det bli hem och fixa middag för det är inte toppen väder ute..

I helgen har vi mest tagit det lugnt, satte upp mina blommor i fredags och i lördags var det film mys med älskling då vi även hade chips och dip som var evigheter sen vi åt, natten till igår så vaknade jag med enorm ihållande värk som inte ville släppa och kunde knappt röra mig pga det gjorde så ont och låg och undrade om lill tjejen var redan påväg men till slut så släppte den och jag somnade om..
Igår så var vi in till handen och babe kollade spel på nya spelaffärn och handlade 2 som har åkte hem och spelade medans jag åkte och hälsade på i södertälje..
Styvpappa och lillebror höll på måla mitt gamla rum som ska bli lillebrorsans nya så idag lär han flytta in sina saker om jag känner han rätt :D
Blev äta middag med dom och fika innan jag fick skjuts till tåget och åkte hem..
Blev ta ett fotbad och läsa tidning en stund innan jag och älskling la oss och kollade på vänner, hade svårt somna för tänkte mkt på ifall om jag skulle vakna på natten med samma värk så skulle jag väckt älskling och sagt att vi får åka in till förlossningen och kolla om förlossningen var på gång men somnade tillslut och vaknade inte av ngn värk så känns skönt att lill tösen stannar kvar inne i magen :D


Linneas nya kläder



Var på stan igår med min mamma och lillebror och vi var en tur inne i lindex och det slutade med att min mamma köpte dessa kläder till sitt barn barn =)
Stort tack mamma för dom fina kläderna :)


v 28, 7 sept 2010

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka. Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Barnets vikt är ca 1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt. Det fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig. Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen. Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur. I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.

Varför inte prova en föräldratidning? Vi erbjuder en
förmånlig prenumeration på tidningen Vi Föräldrar. Fin premie på köpet och kanonpris för tidningen. Klicka här för Vi Föräldrar erbjudande.

Det är inte ovanligt att gravida får ändtarmsbesvär som exempelvis hemorrojder, klåda eller sprickor.
Läs mer om hemorrojder där vi har information om hur man kan minska problemen och förebygga dessa.

 
 

 


Då var det dags för flytt

Den stora dagen älskling längtat mest till är här, runt 12 tiden så ska vi börja flytta allt och det är en hel del grejer man har packat fast man rensat en massa..
Just nu är jag själv vaken medan resten av familjen och älskling ligger och sover och styvpappa är och jobbar, hunnit fått i mig gröt och snart ska man packa det lilla som är kvar och sen skruva ner sängen som dock ej ska med..
Hade svårt somna igår så man är lite seg i kroppen men lär nog vakna till lite mer snart får man hoppas..
Brorsan tycker jag ska laga mat till dom fast vet ej riktigt vad man ska laga för ngt, fråga han vad han är sugen på..




Så här glad lär bror min vara nu när han får största rummet :P


Idag har jag och älskling varit tillsammans i 21 månader <3


Bio med älskling

Denna film blir det gå och kolla med älskling idag på söder =)



Tvillingpar som till en början inte känner till varandras existens. Den ena är en framgångsrik, pedantisk advokat i Stockholm. Den andra som är bosatt i Norrland med fru och barn är en notorisk otrogen slarver. Bröderna träffas för första gången i samband med en bouppteckning. Deras möte leder till kaotiska förvecklingar och vänder upp och ner på deras tillvaro.


=)

Min graviditet - BF Tis 30 nov 2010

Din graviditet startade Ons 24 feb 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 10 mar 2010 (ägglossningen).

Du är på dag 192 av 280. (68,6%).

 
Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 2 fulla dagar (v27+2).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 30 nov 2010
Du har 88 dagar kvar till beräknad förlossning.

Fredag :D

Idag gick man upp vid 8.30 och har ätit frukost, idag blir det fortsätta packa och sen vid 13 så ska man röra sig först till stan och hämta ut medicin för har fått bakterier i urinvägarna och pga att jag har fått sammandragningar så måste jag äta medicin..
Sen blir det åka upp till stockholm och möta upp babe för och gå på bio och äta middag tillsammans =) <3
Efter det blir det hem och ta det lugnt och en kompis skulle komma förbi så älskling kan rensa sin gamla dator mm för kompisen ska köpa datorn..

Imorgon blir det röra sig till södertälje för och packa det sista och umgås med familjen och hjälpa mamma med bakandet =)


3 dagar kvar

Idag vaknade man vid 05.45 av att babes alarm ringde igen för att han hade haft snooze på och gick upp och gosade med älskling en stund innan han skulle till jobbet..
Hade tänkt somna om men kände att jag var hungrig så gjorde frukost och sen satt och kollade på ett vänner avsnitt som gick på tv och satt en stund vid datorn innan jag somnade om..
Blev upp vid 10 och diska och bädda min sida av sängen innan jag rörde mig till bussen för och åka till södertälje för och fortsätta packa, börjar komma mot sitt slut av saker så börjar se tomt ut i rummet..
Blir kolla one tree hill och sen unga mödrar vid 17 och sen blir det äta när mamma kommit hem från jobbet och umgås med familjen..


Veckans mitt

Idag blev det rejäl sovmorgon för mig och tösen i magen, vaknade vid 10.15 efter ha sovit runt 12 timmar :D
Blev upp och fixa frukost och kollade våra bästa år..
Blir diska och ta ut ngt från frysen att göra till middagen sen innan jag åker till vattengympa för gravida i stockholm och sen blir det hem igen och fixa middag och sen mysa med älskling och även kolla livet på bb vid 21 tiden =)


v 27, 31 augusti 2010



Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar. Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen. Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst. Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds.

RSS 2.0