Från början till slut


v 11


v 40

Första och sista magbilden från graviditeten =)
Kan inte förstå att dom här 40 veckorna redan är över och att hon kan komma vilken dag som helst nu, dom här veckorna har varit så fantastiska och känslan vart gravid går inte beskriva förns man är med om det själv.
Få bära sitt barn med kärlek är det mest fantastiska man kan vara med om, alla sparkar, kullebyttor, hicka, fått höra hjärtljuden mm.
Graviditeten har ju haft sina nackdelar också men alla fördelar slår det tusen gånger om, kommer sakna vara gravid men föredrar nog ändå hellre ha min och älsklings lilla hjärta i famnen istället.


v 40, 30 september 2010



Din graviditet startade Ons 24 feb 2010.
Din menscykel är ca 28 dagar
Du blev gravid ungefär Ons 10 mar 2010 (ägglossningen).

Du är på dag 280 av 280. (100%).

Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 6 fulla dagar (v39+6).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
[Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum idag
Du har 0 dagar kvar till beräknad förlossning.

v 39, 23 november 2010



Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att
sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar.

Ditt barn är nu ca 38 cm långt från huvud till stjärt och ungefär 50 cm från topp till tå. Det är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Det kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad. Barnet är utrustat med över sjuttio olika reflexer, nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett. Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som barnet tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna. Dina graviditetshormoner kan påverka det nyfödda barnet. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag. Det lilla barnet har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när barnet blir större.

Vill du ta ett once in a lifetime-foto är det nu hög tid. Läs mer om
Lina och Linda som skapar bilderna med professionell makeup och upplevelserna med det lilla extra i Stockholm.

Ungefär 6 - 12 veckor efter förlossningen brukar man träffa sin MVC-barnmorska för efterkontroll. Du ringer själv och beställer tid. Fundera gärna på om du behöver någon typ av preventivmedel, om ni inte vill ha barn tätt! Amning är inget hundra procentigt skydd.

Lycka till i framtiden.

Vi hälsar dig nu välkommen till
Småbarn.se.

 


Slempropp




För några timmar sedan så gick min slempropp så nu börjar det bli ännu mer nära :D
Längtar tills förlossningen börjar sätta igång och tills den stunden då hon ligger i mina armar =)


Framsteg :D

Igår var jag inne på kontroll på huddinge sjukhus pga hade enorma foglossningssmärtor som gjort att jag inte kunnat sovit och knappt kunnat rört mig..
Kom in och fick ligga med ctg kurva ett tag och kändes så värmande höra lill tösens hjärta, var uppe för det mesta runt 140-150 och hade en del rejäla sammandragningar..
Sen kom bm och pratade och gjorde en undersökning och kände efter om man öppnat sig något, och det visade sig att man öppnat sig 1 cm och det var bara 2 cm kvar av livmodstappen :D
Hon kunde till och med killa Linnea på huvudet :D
Så inom dom närmsta dagarna är hon äntligen här, vad man längtar som attans :D


Mvc besök 16 november 2010



Det vart ett väldigt lyckad besök med bara massa positiva saker =)

Lill tösens hjärtljud: 140

Mitt blodvärde: 124

Sf mått: smått under kurvan

Blodtryck: 95/55

Vi lyssnade även på lill tjejens hjärta och hon var väldigt livlig och var inte still en enda sekund :D


v 38, 16 november 2010



Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Livmoderhalsen mognar för förlossningen. Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med. Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. Oroar du dig för något! - Vad som helst, så ta upp saken när du är på kontroll hos din barnmorska.

Barnet väger nu ca 3,5 kg och är omkring 37 cm långt från huvud till stjärt. Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Barnet sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen. I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden. Navelsträngen är omkring 51cm lång och är ungefär lika lång som ditt barn från topp till tå. Nu kan det vara svårt att märka barnets alla rörelser.

Förlossningen börjar närma sig - vill du lära dig mer om
smärtlindring inför förlossningen, klicka här.

Har du inte redan informerat dig om hur
amningen fungerar, kan det vara dags nu. Läs mer om amning här.

Vill du tjuvtitta på vad som komma skall, besök gärna
Småbarn.se, där du kan fortsätta läsa om fakta, utveckling och diskussionsgrupper.

 
 

 

 
 

v 37, 9 november 2010



Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Kanske är det dags för dig och din partner att lära sig hitta snabbt till förlossningsavdelningen, vi har
kartor till alla förlossningsavdelningar i Sverige här.

Vill ni ha ett foto på bebisen i magen är det dags att passa på nu. Ett sådant foto är alltid roligt att ha i bebisens fotoalbum.

 

 
 

 


R.I.P



R.I.P Viktor
Igår lämnade du tråkigt nog våran sida men hoppas du får det bra där uppe med alla andra


1 år och 11 månader tillsammans


(Bild från i somras)


Hjärtar dig mitt allt


Älskar dig så mitt allt, snart är vi föräldrar till våran otroligt efterlängtade ögonsten


Vem har störst mage :D



Kul bild jag hittade där jag och älskling står och roar oss med våra puttande magar i somras :D


Hela 6 år idag =)



Grattis min älskade kusin på din 6 års dag =)


v 36, 2 november 2010



Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. Barnets vikt och position kontrolleras vid varje MVC-besök. Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd. Detta är helt normalt och inget att oroa sig för.

Nu kan det vara bra att börja planera

BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

Snart kommer du också lära dig mer om blöjor och hur dessa fungerar. Redan nu kan du läsa och lära dig lite mer i
Blöjguiden här på Gravid.se.

Förlossningen börjar närma sig - vill du lära dig mer om
smärtlindring inför förlossningen, klicka här.

Gävle resa 29-31 oktober

Nu är man hemma och utvilad efter en skön och kul semester uppe i gävle =)

Fredags: Vi åkte med 17 bussen från stockholm och när vi var framme så mötte babes bror Jonny och doms mamma Marie oss vid gävle station..
Vi tog bussen hem till dom och det blev förbi affärn först och sen gick babe och hans bror och hämtade pizza och kycklingsallad som jag och älskling hade beställt..
Vi kollade en stund på lösvikt med Robert Gustafsson innan vi blev riktigt trötta och la oss

Lördag: Vi gick upp vid 7.30 och Kian blev riktigt glad av se oss, blev frukost och sen massa busande med Kian medans älskling fixade Jonny och Nicoles datorer..
Runt 10 tiden kom babes mamma och lillebror Emil så blev umgås med dom fast älskling, Jonny och Emil satt och spelade för det mesta :P
Blev käka lunch och sen bakade jag, Nicole och Marie tårtor inför Jonnys födelsedagsfirande och runt 13.30 kom det massa gäster så blev fika och massa pratande =)
När gästerna gått så blev det busa med Kian tills det blev middags dags, blev kyckling tortilla :)
Blev kolla tv och prata en massa innan alla blev trötta och sov

Söndag: Jag klev upp vid 7 tiden och blev frukost för var lagom hungrig, blev kolla barnprogram och leka massa med Kian hela förmiddagen, sen vid eftermiddagen gick Kian och hans föräldrar ut på en promenad så han skulle kunna sova så packade jag och älskling ihop våra saker och sen runt 14 tiden gick vi ut för och vänta på bussen. 
Tiden gick och vi började undra varför bussen är så sen, då insåg vi att vi glömt dra tillbaka klockan en timme så vi gick in en stund för och värma oss för det var små kyligt..
Ut och vänta på bussen och säga hej då till Kian, Nicole och Jonny och vi åkte mot stockholm..
I gävle hade jag och älskling oturen att två svarta människor klev på bussen och ena satte sig brevid älskling och andra framför älskling och båda stank verkligen svett så man höll på dö av stanken men vi klarade oss hela resan hem och när vi kom hem blev det värma på mat och sen kollade vi en stund på 2½ män och sen när vi insåg att vi började bli riktigt sega så gick vi och la oss och kollade vänner tills vi somnade.

 




























RSS 2.0