Riktigt solig tisdag

Idag vaknade man av att min käraste ringde och frågade hur man mår och så, sen när vi pratat klart så gick man med ett leende och gjorde frukost..
Sen har man dammsugit och tagit en skön dusch vilket kändes onödigt för det var så varmt ute så det hade varit bättre duschat ikväll istället..
Har matat mormor och morfars katter och tagit doms kattlådor för mormor och morfar är bortresta till finland så passar dom med hjälp av mamma, hon ger katterna mat och så när jag är hemma i tungelsta..
Nu sitter man och väntar på att unga mödrar ska börja och sen efter det blir det åka hemåt och gå igenom baby kläderna vi köpt/fått hittills och skriva upp vad vi har så vi vet tills vi åker till ullared och shoppar =)
Sen blir det göra makaroni pudding till middag tills babe kommer hem och sen blir det mysa :)


9 dagar kvar :)

Idag blev det upp vid 8.30 och kände mig riktigt utvilad så blev upp och fixa frukost och börja med dagens sysslor, har några kvar att göra :P
Sen blir det nog sola lite och ska börja rensa lite i flyttlådor och kolla vad som ska packas och vad som ska slängas/ges bort..

9 dagar kvar tills vi får veta vad som döljer sig i magen, vissa vill/tror att det ska bli tjej och vissa tror/vill ha en kille så ska bli kul se =)


v 17 i fredags

Barnet

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.

Vikt 220 gram.

Mamma

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska.

Resa

Många passar på att resa under graviditeten. Du kan resa som vanligt med flyg, båt, bil eller tåg. Om du är frisk finns det inga medicinska orsaker som hindrar dig från att resa, men det kan däremot kännas obekvämt och omständligt. Gör det som känns bäst för er. 

Pappa/partner

En delaktig blivande pappa har en betydelsefull roll under graviditeten. Rent fysiskt är det kvinnan som är gravid och som är i centrum. Men graviditeten påverkar er båda. Ditt engagemang och stöd till henne gör det lättare. Ditt deltagande bör inte bara handla om att serva din partner. Du måste också ta fasta på dina behov och frågor. En god relation kännetecknas av att båda mår bra, tillsammans och som individer.

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Ultraljud, som är frivilligt, görs på de flesta gravida vid graviditetsvecka 15 till 20. Ibland kan du få göra en undersökning tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet, men vanligtvis vid graviditetsvecka 17 till 19. Du har fått en inbjudan till en ultraljudsundersökning. Med ultraljud kan man fastställa tiden för förlossningen. Man kan också se hur mycket barnet har vuxit, om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt. Tänk om du väntar tvillingar!


14 dagar kvar =)

Idag vaknade man av rejäl molande värk som inte vill gå över men sånt får man vara förbered få när ligamenten töjer sig sig för att ge livmodern stöd, och har en envis yrsel sen igår så blir ta det väldigt lugnt idag så det känns otroligt bra att man inte har ett jobb pass bokat idag =)
Riktigt fint väder är det ute så sommaren börjar verkligen komma..
Om 14 dagar så har vi tid för rul, rutin ultraljud så då får vi se våran bebis och så får vi veta vad det blir för kön vilket både jag och älskling längtar mycket till, älskling hoppas det blir en kille och jag tror det blir en tjej så ska bli kul se vem som har rätt =)

 

Grattis Nanna/ onneksin olkon Nanna



Nanna på sin 2 års kalas



Nanna på sin 1 års dag



Nanna några timmar gammal

Grattis min älskade guddotter Nanna på din 2 års dag =)
Du föddes 8.48 och var så otroligt söt och efterlängtad för du är den senaste tjejen i släkten och du kom nästan 19 år efter mig, så det var på tiden att släkten fick en liten prinsessa eftersom det fanns redan 5 st killar :)


V 16 idag

I magen:

Graviditetskalender vecka 16Fostret kan hålla huvudet upprätt och utvecklandet av ansiktsmuskler gör att det kan uppvisa olika ansiktsuttryck, till exempel rynka pannan och kisa. Muskelrörelserna börjar att bli koordinerade. Öronen sitter på rätt plats, likaså navelsträngen vars fäste har flyttats ner på magen. Fostret tömmer sin blåsa varje 40:e-45:e minut. Det är möjligt att avgöra kön med hjälp av ultraljud.

 Om fostret är en flicka bildas under veckan flera miljoner ägg i hennes äggstockar. Eftersom en kvinna inte kan reproducerar ägg ska dessa räcka till hennes cirka 400 ägglossningar i livet.

 

 vikt.JPG  langd.JPG

100 gram

14-15 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

En del kvinnor kan känna svaga sparkar nu. Det känns som ett sprattlande grodyngel och sparkarna kan lätt blandas ihop med gaser eller tarmrörelser. Oftast är det omföderskor som känner sparkarna vid den här tidpunkten. Det är inte ovanligt att förstagångsgravida känner sparkarna först i vecka 22 24.

Ditt hjärta pumpar runt en allt större mängd blod och du kan lätt känna dig andfådd. Många kan känna av halsbränna och sura uppstötningar.

Partner:

Avlasta din partner med arbetsuppgifter i hemmet.

Mödravård:

Nu brukar det vara dags för den första ultraljudsundersökningen. Det är ett spännande ögonblick som gör graviditeten än mer verklig. Tänk att få se ditt blivande barn för första gången! Det brukar gå bra att få eller få köpa en utskrift av ultraljudsbilden. Med hjälp av ultraljudet kan barnmorskan fastställa det beräknade förlossningsdatumet mer exakt. Man kan också se hur fostret utvecklas, om det är ett eller flera foster, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Fram till vecka 28 går du i regel till mödravårdscentralen var fjärde vecka.

Egna kommentarer:

Än har man inte känt av någon halsbränna eller sura uppstötningar, har mått bra hela graviditeten så får hoppas att det fortsätter så :)


Solig torsdag

Idag vaknade man efter 9 efter en skön sömn, blev upp och göra frukost..
Hade en molande värk när jag vaknade men som gick över för ett tag sedan :)
Idag blir det städa här hemma och sen sitta ute på balkongen och njuta av solen så länge den varar idag =)

Igår var man hemma i södertälje och skulle ha gått till tandläkarn men dom ringde och sa att tandläkarn var hemma och vårda barn så fick ny tid i september, var nere på stan och handlade hårfärg och leggins och sen mötte jag upp bror och Shakira och efter en stund så kom mamma så tog vi Shakira för bror skulle borra och sånt hemma..
Blev hem och färga håret och leka med Shakira fast hon var mer inne på putta ner kuddar och vrida på stolsdynor det mesta av tiden..
Sen blev det att jag rörde mig hemåt och gjorde potatis och köttbullar med gräddsås och lingonsylt som älskling önskat till middag och riktigt länge sedan var det man åt det :)
Sen la vi oss och kollade tv och vi kollade sista greys anatomy och skit vad bra den var, lite sorglig men väldigt spännande samtidigt =)


V 15 :)

I magen:

Huden är så tunn och genomskinlig att blodkärlen under syns. Håret fortsätter att växa och om bebisen kommer att få mörkt hår så börjar hårsäckarna att producera hårpigment. Fostrets öron är nästan på rätt plats men de sitter fortfarande lite lågt.

Fostret börjar lagra kalcium för att ben och märg i skelettet ska fortsätta att utvecklas. Muskler utvecklas och fostret kan knyta nävarna. Fostrets hicka kan kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter. 

Graviditetskalender vecka 15

        vikt.JPG         langd.JPG       

75 gram

      

12.5 cm

Längden mäts från huvud till stjärt (CRL).

Mamma:

Eftersom fostret lagras kalcium under den här perioden kan du bli sugen på mjölk. Ditt hjärta har växt och ökat kapaciteten med 20 procent för att klara av att förse fostret med syre. Kapaciteten kommer gradvis att öka under resten av graviditeten. Den totala kapacitetsökningen kommer att ligga på 30-50 procent i slutet av graviditeten.

Du kan känna humörsvängningar - humöret åker berg- och dalbana. Du kan också bli tankspridd. Många gravida blir svartsjuka och drömmer starka livliga drömmar.

Se till att du använder lössittande kläder.

Partner:

Det är viktigt att komma ihåg att kvinnans psyke påverkas mer och mer av hormonerna. Hon kan vara jätteglad och uppåt den ena sekunden för att stortjuta i den andra. Det är oftast du som kommer i skottgluggen för hennes humörsvängningar och irritationer. Det är lätt hänt att du börjar tvivla på om det här med barn var en sån bra idé egentligen. Det är helt normala känslor. Försök att vara tålmodig och förstående. Låt det inte gå prestige i diskussioner och tänk på att hennes humör är helt normalt för en gravid kvinna.


1½ år tillsammans med älskling idag

Idag vaknade man vid 8 av att babe satt och kollade på tv och snacka i tele så blev upp och göra frukost till sig för var rätt så hungrig när jag vaknade, blev kolla på lois and clark med älskling och lite annat kollade jag medans babe låg i badet..
Sen gjorde vi oss iordning och rörde oss in till handen och åt lunch på ett ny öppnad restaurang, det var helt okej..
Sen kollade vi runt lite i handen och det slutade med att jag köpte en klänning på hm och sen åkte vi hem och la mig och vilade för kände mig rätt seg..
Efter det satte jag mig på balkongen med älskling och njöt av solen som tittade fram till och från och nu är han ute med en kompis i parken och dricker medans man sjäkv är hemma..


Fredag

Idag blev det upp vid 7 tiden för och göra iordning frukost och klä på sig inför åka och jobba i kista idag, åkte med styvpappa till södra och tog 15 min tidigare tåg än planerat..
Blev jobba på en företags lunch restaurang mellan 9.30-15 och dagen gick rejält undan, blev en tur in på cubus i kista centrum och handlade 2 tunikor eftersom bebbe magen börjar synas så ville unna mig något nytt :) 
köpte även en 1½ års present till älskling som han får imorgon då vi firar 1½ år tillsammans =)
Sen blev det röra sig hemåt och skönt var det komma hem =)
Nu är babe även hemma också och våran kompis fredde är på besök så dom sitter ute och njuter av vädret medans man själv sitter inne :p

 

14 veckor idag

Din bebis är nu 8.1 till 11.4 cm från huvud till stjärt, och väger omkring 52-68 gram. Storleken motsvarar ungefär en grapefrukt.

Bebisen

Ansiktet hos fostret utvecklas alltmer; nu kan man tydligt se en näsrygg och att öron och ögon vandrar mot sina slutliga positioner på huvudet. En annan stor förändring är bildandet av lanugohåret som är ett fint hår som växer över hela kroppen i virvlande mönster efter hudens struktur (som senare bland annat kommer att utgöra bebisens fingeravtryck).

 

Lanugohåret kommer att falla av innan förlossningen och ersättas av grövre hår.

Bebisens sköldkörtel har mognat och börjar producera hormoner. Om bebisen är en pojke så bildas en prostata, och hos flickor vandrar äggstockarna ner från magen till ljumskarna.

De mjuka broskdelarna börjar nu också delvis att omvandlas till skelett. Bebisen har ögonbryn men inga ögonfransar.

Du

Du känner dig kanske lite mer energisk från och med nu och framåt i graviditeten. Den värsta tröttheten ger vanligtvis med sig och många kvinnor lyser upp under den här delen. Livmodern växer från dag till dag och du kan följa dess tillväxt genom att försiktigt lokalisera den övre delen med fingarna. Den kommer gradvis att växa upp i magen, från under blygdbenet till ovanför din navel. På grund av din växande mage och att du binder mer vätska i kroppen så kommer du sannolikt att börja behöva bära kläder för gravida ganska snart.


RSS 2.0