Stort grattis Jonny



Grattis Jonny på din 25 års dag =)


Riktigt bra bok ni bara måste läsa



Äntligen hade allt ordnat sig för Arbogatjejen Emma. Hon som alltid fallit för fel killar och tidigt blev ensamstående mamma. Hon hade mött en trygg man och de planerade för ett liv tillsammans. Men en kväll stod någon ur det förflutna i dörren och tragedin var ett faktum. Emma blev svårt misshandlad. Hennes barn Max och Saga hade aldrig någon chans.

Emma valde att träda fram och berätta om sina känslor. Hon möttes av djup beundran men också misstro. Med sin sorg ifrågasatt tog sig Emma igenom två rättegångar. Hon omvandlade tyskans hat till kärlek och framtidstro. Men bakom fasaden pågick varje sekund en kamp för att orka ta sig tillbaka till livet.

Varför gråter inte Emma? är en djupt skakande skildring om att förlora allt men också om att hitta kärlekens läkande kraft.

Kärlek


Älskar er, ni båda är mitt allt. Längtar tills du är ute och vi båda kan pussa på din lill tösen och bara ligga och titta på dig.
Du är riktigt efterlängtad av oss båda och det är bara 33 dagar kvar tills du är planerad komma så stanna helst inte längre än det :D


v 35, 26 oktober 2010



Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken
Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Då födseln närmar sig snabbt, kan det vara bra att kontrollera vad som kan vara bra att inhandla innan födseln. Några enkla förslag på vad som kan behövas,
finns här.

 


snö :D



Blev väckt imorse av älskling vid 05.40 och han bad mig gå upp för han ville visa mig något så gick upp så gick vi till vardagsrummet och kollade ut och såg då att det hade snöat inatt, riktigt glad blev man och nu hoppas man att det ligger kvar :D


v 34 <3 19 oktober 2010



Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Förlossningen börjar närma sig - vill du lära dig mer om
smärtlindring inför förlossningen, klicka här.

Föräldrapenning 60 dagar före beräknad förlossning. Ansök online för smidigare ansökan.
Läs mer om Försäkringskassan här

Om ni inte börjat fundera på namn ännu är det hög tid. På
namnsidan får du veta vad för regler som finns gällande efternamn, samt även historik, statistik information och betydelser för mer än 1000 olika förnamn.

Tänk på att redan när du åker från BB måste du ha något säkerhetssystem för bebisen i bilen. Nu är det hög tid att lära sig mer och köpa stolen. Tillsammans med AktaGraco har vi här mer
information om bilbarnsstolar.


barnmorska och läkar besök 19 oktober 2010

Var hos bm i förmiddags vid 11 och det gick lika bra som vanligt, bra besked och svar =)

blodsocker: 4,5
blodtryck: 105/55
lilltjejens hjärtljud: 133-135

Fick höra hjärtat och det lät galant och blev lika glad som vanligt, lillan låg längre ner med huvudet men var fortfarande lite rörligt =)

Fick även en läkar tid samma dag pga barnmorskan tyckte det kan behövas pga all förvärkar/sammandragningar och mens liknande värkar..

Var tillbaka hos läkarn till 15.40 och vi pratade lite om hur starka förvärkar och hur många sammandragningar jag har per dygn och sen kände hon på livmodstappen, det kändes obehagligt men det har inte påverkats ngt som tur är och hon kände även att lillans huvud låg rätt så långt ner så tydligen dök hon ner lite till efter barnmorske besöket :P
Läkarn tyckte jag skulle vila mycket pga att jag har mycket förvärkar och sånt om dagarna så får ta mer lugnt om dagarna och låta älskling bära och sätta upp saker så att jag inte får mer ondare..
Hon sa även att om förlossningen skulle sätta igång om 2 veckor så kommer dom inte stoppa det för då är hon färdigutvecklad =)

skruttans sovplats är fixad :)



Idag gick det inte hålla sig mer så skruttans vagga åkte fram och blev iordning gjord och blev så nöjd över resultatet =)


Bebis saker

Åh vad det pirrar i fingrarna, vill så gärna ta fram tösens vagga och göra den iordning och ta fram vagnen och så men det kanske är för tidigt för det??
Det är 6 veckor och 2 dagar tills hon är beräknad komma


Kall dag

Hade så svårt somna igår och när man väl lyckats somna så vaknade man massa gånger inatt, vilket inte var kul..
Vaknade vid 7 tiden och då gick jag upp, var otroligt nog inte trött som tur var :)
Blev frukost och pratade lite med älskling som satt och spelade och laddade ner demos till sin ps3, tog ett snabb bad innan jag och älskling åkte in till stockholm central och mötte hans minsta lillebror emil som kom på besök från bollnäs, sen åkte vi 3 in till tungelsta och älskling och emil gick och köpte pizza medans jag gick till konsum och köpte paj och nu sitter dom och spelar och jag kollar på till och från..
Ska tillbaka till stockholm c till ca 16.10 och träffa upp hans sällskap för dom ska ta 17 bussen hem..
Blir tillbaka hem och idag blir det tacos till middag och får se om min kära mamma med familj kommer på besök ikväll eller imorgon =)



Torsdag

Idag vaknade man vid 9 efter en skön natt med bara vaknat 1 gång på natten, sov riktigt bra inatt jämfört med hur jag sovit dom senaste nätterna..
Blev göra frukost och ta ut köttfärs från frysen så den kan tina upp..
Har kollat jerry springer och nu kollar jag på våra bästa år, idag blir det ta det lugnt för känner mig lagom slut i kroppen och har mens liknande värk och även lite ont i ryggen och lite små obehag vid bröstkorgen, man kan inte föreställa sig att en graviditet kan kännas så mycket ibland i kroppen men men det är så värt det för det underbara jag och älskling får om ca 7 veckor =)


Hormoner

Ibland är dom inget att leka med, ibland känner man sig så irriterad till nästa stund så känner man sig så glad så man spricker till att nästa stund känna sig ledsen och så..
Är glad att jag har älskling som finns där för mig oavsett vad, även min familj med..
Igår fick jag sådan saknad attack så man blev så ledsen och ringde älskling och bad han komma hem, han blev så rädd att det hänt något först, kunde inte sluta få tårarna rinna och han försökte trösta en på telefon vilket han lyckades med..
Sen när han kom hem så hade han köpt en fin orkide för att man hade varit så ledsen vilket gjorde en riktigt glad och vart mest glad för att älskling äntligen hade kommit hem


v 33, 12 oktober 2010



Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen. Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. Läs mer om vad du bör
tänka på när du köper amningskläder.

Vill du förbereda dig mentalt, tipsar vi gärna om boken Att föda som går att läsa mer om i
Gravid shop

Liberoklubben - gratis medlemsskap här. Som medlem får du många bra förmånder, mer info här


Måndag

Idag vaknade man av älsklings larm som ringde, älskling hade klivit upp mycket tidigare så älskling kom springandes och stängde av och vi pratade en stund innan han rörde sig till bussen för och åka till jobbet, jag somnade om sen och gick upp vid 8.30 och såg att det fortfarande var 0 gradigt ute, trodde älskling skojade när han sa det förut :P men nu har det blivit lite varmare ute som tur är =)
Vaknade med min små onda vid nedre delen av magen som jag haft dom senaste veckorna men som avtar sedan, blev toa besök och sen fixa min dagliga frukost..
Har suttit och kollat på jerry springer och en stund på cheaters på tv 400 tills våra bästa år började, idag blir det röra sig till affärn och handla det sista till middagen som blir korvsoppa, det är väldigt omtyckt av älskling och min mamma har lärt mig göra det från början =)


Men lilla gumman då <3

Sen igår så har min och älskling kära dotter börjat sparkas mot min bröstkorg och hon tar inte i lite bara, hon sparkar med full kraft dom flesta gångerna :D
Älskling måste bli road när jag skriker aj helt plötsligt från och varit tyst :P
Hon sparkar mkt om dagarna, spelar ingen roll vilken tid på dygnet det är, förutom nätterna för har inte vaknat av sparkar då så hon sover väl då som sin mamma och pappa =)
Hela magen brukar få åka åt alla håll och tror även hon leker med navel strängen för mitten av magen har åkt neråt ngn gång så hon ligger nog och drar i den :P
Känns så oerhört fantastiskt och underbart få bära min och älsklings lilla tös som växer och roar sig där inne, det är en sådan obeskrivlig känsla och upplevelse få vara med om det, så svårt förklara hur det är..
Känner mig så kär i denna underbara varelse som snart är här och bara längtar tills jag får hålla henne i mina armar för första gången, få ta henne hem för första gången, få gå ut med henne och älskling på promenad och få visa alla min och älsklings underbara lilla Linnea som legat och växt i sin mammas mage <3 <3


Fredag och helg

Idag vaknade man först av att kärastes alarm ringde och det tog tid för honom stänga av den, var väl upptagen med göra sig iordning för jobbet :P
Somnade om och vaknade vid 9 och gick upp då, blev göra iordning frukost..
Idag har man inga stora planer, vänta på att käraste ska sluta jobbet så får man se vad han planerat göra då, det enda jag och älskling planerat är ha myskväll ikväll =)



v 32, 5 oktober 2010

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar.

Du kan redan nu anmäla dig till
Babyklubben där du kan köpa bland annat pek- och mjukisböcker. I Gravid.se:s samarbete med Barnens Bokklubbs Babyklubb innehåller första paketet två böcker samt en babyservis och kostar endast 19 kr + porto


22 månader tillsammans <3


(Älskling första kvällen vi sågs)


22 månader/ 1 år och 10 månader tillsammans med denna underbara älskade kille =)
Kommer aldrig glömma första kvällen vi träffades och sen var man fast :P


barnmorska besök 5 okt 2010



Lill tösens hjärtljud: 145 =)

Järnvärdet: riktigt bra ut

Blodtryck: 104/70

Sf måttet: 30

Linnea har även lagt sig neråt nu med huvudet :D

Man går alltid med ett leende från barnmorskan för nästan alla gånger har det varit bara massa positivt =)


RSS 2.0